torsdag den 27. august 2009

Nyhedsbrev 2

Kære kunder
Vejret siger stadigvæk sommer, om end man kan begynde at mærke septembers friske luft. August og september er høsttid, og det bugner af grøntsager, dansk frugt, blomster og meget andet i det ganske land. På lørdag kan I møde flere kendinge:

Bakkegården med kartofler, løg, majs, tomater og agurker
Den grønne verden med bladbeder, græskar, krydderurter, bønner og meget mere
Naturhonning, den rene gode vare af Palle Frejvald
Økoloaden med den efterhånden kendte chokolade. Har I prøvet den hvide med lakrids?
Æbibo med æbler i alle afarter og hvad naturen kan byde på af modne sorter
Kogekunsten med Evas rugbrød, boller og små overraskelser
Evt. nogle ekstra som pt. overvejer, om de kan presse det ind i kalenderen.

Vi glæder os til at se Jer på lørdag og er rigtigt glade for, at I har taget så godt imod markedet. Sidste markedslørdag regnede det, fra vi kom til lige før lukketid, og det var først, mens vi pakkede pavillonerne ned, at solen begyndte at titte frem. Trods det var der et godt salg, hvilket vi tolker som et tydeligt bevis på, at et økologisk marked i Sorø er rentabelt uanset vejret. Vi arbejder hele tiden på at finde flere producenter, som både er kvalitetsbevidste og økologiske, hvilket ikke altid er en selvfølge. Har I nogle gode bud, hører vi gerne fra Jer.
På sidste marked var kogetaskforcen meget velbesøgt, og vi glæder os over at kunne inspirere til skønne grøntsagsretter. Her kommer opskrifterne fra den 15. 08:

Squashsalat
2 squash
Olivenolie
½ lille flaske tomateddike (eller 2 tomater i små tern og 2 spsk. æbleeddike)
3 fed hvidløg, hakket
½-1 løg, gerne friskt, i tern
1 bdt. Basilikum, hakket
4 spsk. olivenolie
Salt og peber
Evt. parmesan

Squash skæres i tynde skiver og steges i olivenolie. Hvis du har en stor squash, så del den og tag kernerne ud først. Tomateddike (eller tomater og eddike), hvidløg, løg, basilikum, olivenolie, salt og peber røres sammen. Squashskiverne vendes med dressingen. Top evt. med parmesanflager ved servering.




Squash-tzatziki
2-3 squash, groftrevet
1 L græsk yoghurt (eller afdryppet sødmælksyoghurt)
5-6 fed hvidløg, hakket
1 bdt. dild, hakket
½ bdt. Mynte, hakket
½-1 dl olivenolie
Salt og peber

Hvis du har tid saltes squashen og afdryppes. Hvis du bruger en stor squash, så del den og tag kernerne ud først. Ellers røres det hele sammen og trækker gerne nogle timer på køl.

Græskarsalat
1 græskar i tynde strimler/skiver (brug evt. en grøntsagsskræller)
1 lille flaske pæreeddike med vanilje (brug evt. æbleeddike i stedet)
4 spsk. honning
1 dl olivenolie
Hakket syre og timian (eller anden krydderurt)
Salt og peber
Eddike, honning, olivenolie, salt, peber og krydderurter blandes og smages til. Græskar vendes i. Bliver bedre af at trække lidt.

Varm bladbedesalat
1 bdt. Bladbeder
20 g smør
2 spsk rosiner
2 spsk ristede pinjekerner (eller solsikkefrø eller græskarkerner)
Salt og peber

Bladbeder snittes, stængler og blade holdes adskilt. Smelt smør på en pande og sauter stænglerne ca. 5 minutter. Tilsæt bladene og vend rundt til de er faldet sammen. Drys med salt, peber, rosiner og ristede pinjekerner.

Velbekomme!

Vi tænker hele tiden nye tanker i forhold til vores lille hjertebarn, og den langsigtede vision er at skabe et økologisk marked, hvor I kunder oplever en vis form for kontinuitet og stabilitet. Med det mener vi, at I skal vide, hvilke varer I kan få på markedet og hvornår. Lige nu kan I hver 14. dag købe et lækkert rugbrød, masser af grøntsager, Palles honning, æbler og andet frugt, chokolade, tøj m.m. (skema over producenter og datoer følger). På sigt er vores drøm at lave marked hver lørdag i hele høstperioden fra sommerferien er slut til december, hvor vi ville afslutte med et julemarked.




Det ville betyde, at man kunne gøre sine indkøb for en uge ad gangen på markedet i en lang sammenhængende periode.

Vores tanke er, at hvis I ved, at producenterne kommer hver gang, så har I også lyst til at komme hver gang og købe deres varer, og hvis producenterne ved, at de kan få afsat deres varer, så kommer de hver gang og gør sig umage med at vælge de bedste ting ud til jer. Det er den gode cirkel. Det tror vi på, men hvad er jeres holdning til det? Tror I, at Sorø kan bære et marked hver uge i den gode grøntsagssæson?

Vel mødt den 29. august fra 10-14 foran SuperBrugsen på Frederiksberg.

Mange hilsner fra Maria, Louise og Mette

NB! Vi leder efter en eller to engagerede medarrangører, som har lyst til at deltage i planlægning og udførelse af markederne. Interesserer du dig for økologi, kvalitet og lokalt engagement og har lyst til at bruge nogle lørdage i efteråret sammen med nogle søde og idealistiske mennesker, så vil vi rigtigt gerne arbejde sammen med dig!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar