torsdag den 17. september 2009

Opskrifter fra Madbix på Værkerne

Opskrifter mad-bix d. 11.9.2009.

Bagte rodfrugter med cremolata

Gulerødder
Pastinakker
Rødbeder, gule og røde
Skalotteløg
Hvidløg
Olivenolie
Salt og peber
Persille
Citronskal
Hvidløg

Gulerødder, pastinakker, rødbeder og løg i både og hele hvidløgsfed blandes med olivenolie, salt og peber og bages i ovnen (200 grader) i et ildfast fad. Det tager ca. 1 time afhængig af stykkernes størrelse og hvor tykt lag grøntsagerne ligger i.
Cremolata: Persille, citronskal og hvidløg hakkes sammen, ved større portioner kan en foodprocessor være nyttig.

Bagte tomater med oliven

Tomater
Olivenolie
Citronsaft
Honning
Salt og Peber
Hakkede kalamataoliven
Evt. friske krydderurter

Tomaterne halveres og lægges i et ildfast fad, dryppes med olivenolie rørt med lidt citronsaft, honning og salt og peber. Over tomaterne fordeles hakkede oliven efter smag. Bages ved 175 grader i 1½ time.

Farsbrød

1200 g hakket svine-, okse-, lamme- eller kalv- og flæskekød.
½ stor squash, udkernet, revet
2 store løg, revet
5 æg
Masser af hakkede krydderurter, fx sar, timian, rosmarin, salvie
Salt og peber
En stor håndfuld salvieblade

Kødet æltes med grøntsager, æg og krydderier. Formes til et brød i et ildfast fad. Dækkes med salvieblade. Bages ca. 1-1½ time ved 200 grader.

Græskar-hummus

1 pose kikærter
1 lille græskar med tørt kød (fx hokkaido)
Olivenolie
Citronsaft
Hvidløg
Tahin
Paprika
Salt og peber

Udblød kikærterne natten over og kog dem i ca. 1 time i nyt vand. Græskaret skrælles og kernerne fjernes, koges til det er mørt.
Græskar og kikærter hakkes/blendes i en foodprocessor med olivenolie, citronsaft, hvidløg, tahin, paprika og salt og peber. Der kan spædes til med kogevand for at få den rette bløde konsistens. Smag til!!!

Gulerods-ufo-salat

Gulerødder, revet
Hvid ufo-squash, skrællet og revet
Æblemost (ca. 3 dele)
Æblecidereddike (ca. 1 del)
Honning (ca. ½ del)
Salt og peber

Dressing røres af æblemost, æblecidereddike og honning og salt og peber. Blandes med de revne grøntsager.

Langtidshævet madbrød
Ca. 750 ml. liter vand
Ca. 15 g gær
2 tsk salt
1 dl havregryn
1 kilo speltmel
dejen hæver på køkkenbord natten over
fyldes i bradepande beklædt med bagepapir. Efterhæver i et par timer.
Prik huller med dine fingre dyppet i en blanding af olie og vand. Drys med havsalt og rosmarin




Squash-tomatsalat

2 squash i tynde skiver
½ kg tomater i tern
½ rødløg i små tern
2 fed hvidløg, hakket
olivenolie (3 dele)
honning (½ del)
æblecidereddike (1 del)
salt og peber

Squashskiverne steges i olivenolie. Dressing røres sammen og blandes med løg, tomater og stegte squash. Kan varieres med fx basilikum eller persille.

Kartofler med persille-mandel-pesto

Faste kartofler
Persille (2 store bundter)
250 g. mandler
3 dl olivenolie
Saft af 2 citroner
Et stykke hård ost
Salt og peber

Kartofler koges i saltet vand til de er møre. Pestoen blendes på en foodprocessor, husk at smage til. Blandes mens kartoflerne er varme

Bagte æbler med flødeskum

15 æbler
1 pk. Smør
½ glas honning
200 g. mandler, hakkede
200 g rosiner, hakkede
vanillepulver
kanel

Æblerne laves hele eller halve. Kernehuset fjernes, så der er plads til fyldet. Smør og honning røres med mandler, rosiner, vanillepulver og kanel. Fordeles i æblerne, som bages til de er møre. Serveres med flødeskum.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar