tirsdag den 6. oktober 2009

nyhedsbrev

Nyhedsbrev nr. 5

Så blev det d. 26. september, og æblefesten blev skudt i gang. Vi kunne diske op med det største antal boder indtil videre, og vi synes selv, at det var et forrygende syn.
Vi kårede markedets mest populære æble; det blev Elstar fra Æbibo.

Næste marked er efterårets sidste og bliver d. 10. oktober, hvor vi glæder os til at møde:

Naturhonning: Lokal honning fra flere forskellige lokaliteter omkring Sorø
Æbibo: Skønne æbler og pærer fra Stenlille
Den grønne verden: Smukke grøntsager fra Lolland
Kogekunsten: Hjemmegjort brød af højeste kvalitet
Økoladen: Spændende håndlavet chokolade
Juuls Gårdbutik: Alverdens delikatesser og krydderier
Langagergård: Friske æbler og pærer fra Jystrup
Lærkehøj Frugt: Æbler, græskar og honning fra Regstrup
Bio-vin: Biodynamisk vin og økologiske olivenolier fra Toscana
KysØko: Saftige æbler og pærer fra Kyse Overdrev

Vi vil igen lave mad med råvarer fra markedet og kan allerede nu afsløre, at der vil blive brugt mængder af smukke orange græskar.

Husk allerede nu at sætte kryds i kalenderen lørdag d. 5. december. Da vil der blive mulighed for at besøge Farmers Julemarked.

Mange hilsner

Mette, Louise og Maria



Opskrifter 26.9.09.

Naanbrød
600 g stenmalet hvedemel
250 g hvedemel
2 spsk. sukker
2 spsk. bagepulver
2 tsk. natron
4 tsk. salt
2 æg
120 g. yoghurt
3½ dl mælk
3 spsk. vegetabilsk olie

Sigt mel, sukker, bagepulver, natron og salt i en stor skål. Lav en fordybning i melet og hæld æg, yoghurt, mælk og olie i. Pisk ingredienserne godt sammen med en gaffel til de samler sig til en dej. Tilsæt lidt varmt vand hvis dejen er for tør. Ælt dejen glat og elastisk på et melet bord i ca. 5 minutter. Form den til en bolle og pak den ind i plastfolie. Lad dejen hvile i køleskabet i 30 minutter.
Del dejen i lige store stykker. Rul hvert emne mellem håndfladerne til en bolle. Læg bollerne på et melet bord og klap dem til flade runde cirkler, ca. 10 cm i diameter.
Varm en stor tykbundet pande over middel temperatur. Læg så mange naan i panden som det er plads til af gangen og steg dem lysebrune på hver side. Læg brødene på et fad og server dem varme. De kan holdes varme en stund, men smager allerbedst helt nystegt.
Æblechutney
6 æbler
1-2 håndfulde rosiner
2 store løg
4 fed hvidløg
3 cm ingefær, frisk, revet
2 tsk. spidskommen
2 tsk. korianderfrø
½-1 dl æbleeddike
Honning, efter smag
Salt

Æbler og løg skæres i tern. Ingefær rives, hvidløg hakkes. Spidskommen og koriander stødes. Det hele koges sammen til passende konsistens og smages til.
Æblekage
Æbler
Honning
Citronskal
Tørrede tranebær eller rosiner
Stødt kardemomme
Rugbrød, revet
Smør
Honning
Piskefløde

Æbler skæres i tern og koges til grød med honning, citronskal, hakkede tørrede tranebær og kardemomme. Afkøles. Revet rugbrød ristes i honning og smør med lidt kardemomme. Afkøles. Grød og brød lægges lagvist og pyntes med flødeskum.
Æblesalat med græskar
Æbler
Bladselleri
Valnødder
Rosiner

Alt i tern. Vendes i dressing af olivenolie, æbleeddike og honning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar