onsdag den 27. juni 2012

Sct. Hans på Farmers Market

Lørdagens marked stod i midsommerens og bålets tegn. Ah juni ... Soranerne højnede kvaliteten af deres Sct. Hans-middag med mousserende vin fra Godsets Vin, bøffer fra Bondegårdens Økologi, nye spæde rødbeder og delikat spidskål, friske jordbær og helt nyslynget honning.
Frit lejde-boden, hvor enhver jo kan komme og sælge af havens overskud, egne hjemmebagte lækkerier eller andet, blev afprøvet af Ella. Hun solgte blomster, urter og surdej til fordel for Haverefugiet: Sorøs terapihave http://www.haverefugiet.dk/ hvor naturen giver stressramte mennesker en hjælpende hånd.

Kulinarisk lod vi os inspirere af den friske spidskål, de nye gulerødder, blomstrende hyld og endnu en gang af jordbær:

Opskrifter

Spidskålssalat med hyldeblomst:
1 spidskål fintsnittet gerne på mandolinjern

Dressing:
3 spsk god olie
1 spsk hyldeblomsteddike (eller æblecidereddike)
1 spsk hyldeblomstsaftkoncentrat (eller 1 spsk honning)
1 stor tsk dijon/honningdijonsennep
salt, friskkværnet peber
blomster fra 1 hyldeblomstskærm
Mandler:
30-40 g mandler med skal, tørristes let på en pande, hvorefter der i panden tilsættes
1 spsk nyslynget honning
1 spsk hyldeblomsteddike (eller anden god eddike)
som smeltes og røres rundt i mandlerne
smages til med salt.
Spidskål blandes med dressing og mandler. Må gerne trække 30 min. inden servering.

Gulerødder i hyldeblomst og krydderurter:
Et bundt nye gulerødder renses og koges næsten møre i 1 dl vand og ½ dl koncentreret hyldeblomstsaft. Rødderne anrettes på et lille fad. Lagen kan evt. koges lidt ind, inden den hældes rødderne. Drys med masser af hakkede krydderurter, f.eks. dild, koriander, mynte og persille.
Inspiration: Camilla Plum.

Hyldeblomstpandekager:
2 æg
2,5 dl mælk
1 spsk honning/sukker
revet skal af ½ citron
vaniliekorn fra ½ vaniliestang
125 g hvedemel
Hyldeblomstskærme
Smør til panden
Evt. nyslynget/flydende honning eller flormelis

Pandekagedejen piskes sammen og hviler i 30 min.
Hyldeblomstskærme med stilk rystes for visne blomster og insekter. Én skærm ad gangen dyppes godt i pandekagedejen og kommes direkte på en varm pande og bages på begge sider. Serveres med stilken som håndtag og drysset med honning eller flormelis.

Jordbær med parfumeret flødeskum:
En bakke friske økologiske jordbær fra Bakkegården renses og skives. Serveres med en klat skum:
¼ dl piskefløde piskes til let skum. Tilsæt hakket mynte, lidt koncentreret hyldeblomstsaft og revet citronskal. Brug gerne den citronskal, der er tilovers, når du brygger din hyldeblomstsaft.
Kan spises som en lille dessert eller som ’salat’ til hyldepandekagerne.
Hertil serveres en skøn biodynamisk mousserende vin fra Godsets Vin.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar